Uitslagen Nationale Competitie 2016/2017


In het seizoen 2016/2017 speelt Denk En Zet Laren mee in de Nationale Bondscompetitie 2e klasse B.

Tweede klasse B
DEZL (10-tal)
Alfred van Lenthe
Danny Dix
Dinand Stegeman
Egbert Harkink
Gerrit Roeterdink 
Jan Koerselman
Johan Beltman
Rodier Evers
Tom Westhof
Tonny Roeterdink

Zie hier de teamindeling op ToernooiBase. En hier de tussenstand en topscorers.

 

 

1e ronde

Datum: 17-09-2016
Verslag: Alfred van Lenthe

De eerste klap is een daalder waard
 
De Larense dammers zijn uitstekend begonnen aan het nieuwe competitieseizoen. In Beltrum werd met 12-8 gewonnen van DIOS Achterhoek. Een mooie opsteker, want vorig jaar werden de punten in Beltrum gelaten.

Egberts tegenstander nam al heel vroeg een centrumaanval naar veld 28. Egbert bouwde rustig op en haalde na 20 zetten een Coupe Philippe uit. Sarah Hanhart speelde een verdienstelijke remise met mooi klassiek spel. De stand werd toch weer snel rechtgetrokken doordat Gerrit zich al vrij snel liet verrassen door een eenvoudige 3 om 4. Hij kwam er verder niet meer aan te pas. Ook Dinand zette een klassieke partij op het bord. Hij nam een doorbraak voor 2 schijven. Zijn tegenstander moest echter veel materiaal inleveren om zelf ook dam te halen. Dinand won tenslotte door een overmachtseindspel. Alfred won door een sterk centrum op te bouwen en consequent de zwakke lange vleugel van zijn opponent te bestoken. Uiteindelijk werd een schijf gewonnen en was het snel beslist. Vier punten voor, maar het werd toch nog spannend.  Willem liet zich in een gelijkwaardige stand positioneel verrassen en schijf- en partijverlies was onvermijdelijk.

Danny speelde tegen de Achterhoekse kopman Gerard Korten. Het evenwicht werd nergens verbroken met remise als logisch resultaat. Jan had enigszins pech. Hij bouwde zijn partij normaal en degelijk op en er was niets aan de hand tot circa 50 zetten. Plots was de dunne stand toch niet houdbaar en kwam een overmachtseindspel op het bord, helaas voor de verkeerde en was er geen houden meer aan. Een 8-8 tussenstand. Het kon nog alle kanten op, hoewel Tom al erg goed stond, maar Tonny wat minder stond tegen Harry Vos. Tom speelde een puike partij tegen de ervaren Jan Vesters. Zijn tegenstander nam echter een wat onlogische ruil, waardoor de schijvenverdeling in voordeel van Tom kwam. Daar maakte hij handig gebruik van, door consequent op de zwakke vleugel van zijn opponent te spelen en gaf het voordeel niet meer uit handen. In ieder geval een punt in Beltrum. Tonny tenslotte won zowaar en zeer fraai. In een wat mindere stand nam Tonny een doorbraakcombinatie ten koste van 2 schijven. Dam halen leek bovendien niet mogelijk, maar door een mooi offer kon dat toch, waarbij Tonny altijd 2 schijven zou kunnen slaan en doorbraak van tegenstander niet meer mogelijk was. Een fraaie 12-8 is een mooie start van dit nog prille seizoen.

 


DIOS-DVOIJ CT   - DEZ Laren  
8
-
12
 
1  Gerard Korten (1107)  -  Danny Dix (1151)  1 - 1 7
2  Pascal Slütter (1017)  -  Egbert Harkink (1066)  0 - 2 1
3  Toon Baks (917)  -  Alfred van Lenthe (1055)  0 - 2 5
4  Harry Vos (1055)  -  Tonny Roeterdink (996)  0 - 2 10
5  Jan Vesters (1004)  -  Tom Westhof (929)  0 - 2 9
6  Dirk Reurink (882)  -  Jan Koerselman (923)  2 - 0 8
7  Gerrit Klompenhouwer (823)  -  Dinand Stegeman (908)  0 - 2 4
8  Clemens Keurentjes (878)  -  Gerrit Roeterdink (855)  2 - 0 3
9  Jan Fokkink (901)  -  Willem Klein Wassink (814)  2 - 0 6
10  Bernard Renting (916)  -  Sarah Hanhart   1 - 1 2

 

 

2e ronde

Datum: 01-10-2016
Verslag: Alfred van Lenthe

Eenvoudige overwinning Denk en Zet

Het vlaggenschip van Denk en Zet heeft ook haar tweede wedstrijd gewonnen. De dammers uit Westerhaar werden met een 15-5 nederlaag naar huis gestuurd en daar was niets aan af te dingen. Gerrit Roeterdink opende de score. Nu eens niet met een combinatie. Sterker nog, hij hoefde er niets voor te doen. De tegenstander had vandaag slechts negen man op kunnen trommelen. De score werd verdubbeld door Alfred. Zijn tegenstander deed een aantal positiefouten achter elkaar. Hij dacht nog door een tijdelijk offer compensatie te krijgen, maar had niet gezien dat de schijf terug niet kon, zonder dam tegen en liep volledig vast. Alfred had op het eind nog meer tijd dan waar hij mee begon; een aparte ervaring. Ook Herman smaakte het zoet van een overwinning. Ook hij had na circa 20 zetten al schijfwinst. Herman zou Herman niet zijn, als hij niet via het kerkhofveld opbouwde. Toen zijn tegenstander dacht dat hij dan ook maar het kerkhof moest bezetten, groef die zijn eigen graf. Herman maakte het vervolgens vakkundig af.

Het eerste puntverlies was voor Egbert. Hij nam een vier om vijf en kwam op schijfwinst. Vervolgens speelde hij het niet zo secuur naar eigen zeggen en durfde niet goed door te zetten en moest enigszins teleurgesteld met een puntendeling genoegen nemen. De enige verliespartij was voor Tonnie Schutte. In een klassieke stand bleef hij met een schijf op 46 zitten. Blijkbaar had Tonnie naar Herman gekeken, want ook Tonnie nam een uitval naar het kerkhof. En dat is meestal levensgevaarlijk als je geen Herman heet. Na schijfverlies werd Tonnie nog door een kleine doorbraakfinesse verrast en gaf zich toen terecht gewonnen. Tonny Roeterdink tekende voor zijn tweede overwinning. Tonny speelt altijd spannende partijen en liet zich vroeg in een klaverblad nemen. Daar kon hij vrij eenvoudig uitkomen en de partij leek gelijkwaardig op te gaan. Maar door een aantal vrij vreemde positie zetten van zijn tegenstander stond Tonny snel gewonnen.

Johan speelde remise tegen de vroegere buurman van de damvoorzitter van Laren. Johan bouwde in het begin een degelijke stand op en leek langzaam maar zeker voordeel te halen. Dat kwam er echter niet en de partij eindigde daarmee onbeslist.  Dat leek ook lange tijd de uitslag te worden bij Danny. Danny nam al vroeg een hekstelling, maar wel één met twee schijven op de lange lijn. Zijn tegenstandster, ruim 400 rating punten minder, was niet bang en speelde dit speltype prima tegen. Een verrassing leek in het verschiet, maar gelukkig voor Danny kon hij een mooie, maar benauwde eindspeloverwinning bij schrijven. Rodier lukt het niet om te winnen. In een gelijkwaardige partij werd het evenwicht ook nergens echt verbroken. Tom tenslotte tekende voor de laatste twee Larense punten. Tot een zet of 35 was er weinig aan de hand. Maar dan begint een partij ook pas volgens Harm Wiersma. De meeste partijen worden volgens hem tussen de 35e en 50e zet beslist. Zo ook bij Tom. Via enkele krachtzetten nam hij definitief voordeel en was er voor zijn tegenstander geen houden meer aan.
 

 

DEZ Laren   - Witte van Moort 3  
15
-
5
 
1  Egbert Harkink (1066)  -  Bennie Hessing Sr. (903)  1 - 1 4
2  Danny Dix (1151)  -  Maaike Noppers (737)  2 - 0 8
3  Rodier Evers (1032)  -  Mark Paters (942)  1 - 1 9
4  Alfred van Lenthe (1055)  -  Bennie Lawant (773)  2 - 0 2
5  Johan Beltman (984)  -  Koert Meuleman (786)  1 - 1 7
6  Tonny Roeterdink (996)  -  Hilco Harms (833)  2 - 0 6
7  Tonnie Schutte (925)  -  Adriaan Noppers (961)  0 - 2 5
8  Tom Westhof (929)  -  Willem Fokkert (753)  2 - 0 10
9  Herman Beuzel (852)  -  Roelof Schippers sr. (796)  2 - 0 3
10  Gerrit Roeterdink (855)  -  niet opgekomen   2 - 0 1


 

3e ronde

Datum: 15-10-2016
Verslag: Alfred van Lenthe

Overtuigende zege in Heino

Danny Dix was als eerste uit. Hij won overtuigend van Berend van Lenthe (geen familie!). Danny kreeg een ‘ideale’ hekstelling op het bord en wist dat goed uit te spelen. Via een kleine finesse was het snel uit. Tonny Roeterdink verdubbelde de score en zorgde daarmee dat hij zonder puntverlies de topscoorderslijst van de 2e klasse B aanvoert. In een partij met veel ruilen, was het plots uit. Tonny kon 4 schijven geven en er maar liefst 6 terugpakken. Egbert Harkink bracht de stand op 0-6. En ook dat ging relatief eenvoudig. Zijn tegenstander had de vorige 2 wedstrijden knap gepresteerd tegen enkele toppers, maar kwam er nu niet aan te pas. Egbert kreeg op de 7e zet al groot voordeel door het blokje op 10, 14, 15 en 20. Een beginnersfout van zwart. Die kon dat alleen maar rechtbreiden door zijn vleugel via een klaverblad op te laten sluiten, maar bouwde warempel weer het zelfde blokje op. Dat is combinatief dodelijk, ook nu. Via een bomzetje kwam Egbert echter op materiaalwinst en wist dat verder vakkundig af te maken.

Daarna stokte de puntenmachine van Laren. Herman en Dinand verloren elk hun partij. Herman speelde op het verkeerde moment de kroonschijf en werd combinatief uitgetikt. Wat zetten later kon hij de dam terugpakken, maar al met al stond hij toen 2 schijven achter. Dinand kreeg in het late middenspel een 3-om-4 om de oren en kon meteen opgeven. Maar met een 4-6 tussenstand kon het nog alle kanten op. De meeste punten gingen echter de Larense kant op. Te beginnen met een overwinning voor Johan. In een klassieke partij kwam het voordeel bij zijn tegenstander te liggen. Maar zetcontrole blijft belangrijk in elke fase van de partij. Johan profiteerde gelijk van een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander en kwam via een 3 om 2 doorbraak eenvoudig tot winst.
Jan Koerselman speelde een prima partij. Dat doet hij wel vaker, maar weet dan het niet af te maken. Dit keer wel. Via zijn favoriete flankspel werd de tegenstander steeds meer onder druk gezet. Door consequent te spelen, veroverde Jan alle sleutelvelden, waardoor zijn tegenstander na bijna zestig zetten niets anders had dan een schijf te offeren. Een partij uit het boekje!

Alfred stond de hele partij op voordeel, maar wist dit niet in winst om te zetten. Zijn tegenstander verdedigde keurig. Alfred nam een kettingstelling in en dacht dat langzaam om te kunnen zetten in winst. Op de 29e zet dacht Alfred met 6-11 groot voordeel te halen, maar zag nog op tijd dat dat verhinderd was via een mooie 6 om 5 doorbraak. Toen ook op de volgende zet 6-11 verhinderd bleek, ebde het voordeel langzaam weg.
Ook Rodier had een ideale hekstelling opgebouwd. Het leek een kwestie van tijd voordat hij beide punten in ontvangst kon nemen. Maar zo ver kwam het niet. Zijn tegenstander wist zich via allerlei kleine dreigingen te verdedigen en wist met één zo’n dreiging succesvol remise af te dwingen.
De laatste overwinning was voor Tonnie. Hij wist de Heinose voorzitter Frits Gerritsen te verslaan. Tonnie gaf tegen het eind van zijn partij al triomfantelijk aan dat hij remise zou maken. Maar in een 6 om 6 stand was een simpele dreiging (2 om 2 doorbraak naar 45) al voldoende om tot groot positioneel voordeel te komen. Ik heb Tonnies glimlach niet gezien toen hij een 2 op zijn formulier kon aantekenen, maar die moet van oor tot oor geweest zijn.
Een mooie 14-6 overwinning. Het damt lekker als je een seizoen zo begint.

 

 Hartholt Olie   -  DEZ Laren  
6
-
14
 
1  Berend van Lenthe (703)  -  Danny Dix (1151)  0 - 2 1
2  Dick Dijk (864)  -  Egbert Harkink (1066)  0 - 2 3
3  Ronald Holterman (974)  -  Alfred van Lenthe (1055)  1 - 1 8
4  Henk Smit (1016)  -  Rodier Evers (1032)  1 - 1 9
5  Michel Holterman (1004)  -  Tonny Roeterdink (996)  0 - 2 2
6  Gerrit Klaseboer (994)  -  Johan Beltman (984)  0 - 2 6
7  Frits Gerritsen (1009)  -  Tonnie Schutte (925)  0 - 2 10
8  Tonnie van Ommen (847)  -  Jan Koerselman (923)  0 - 2 7
9  Wim Leijssenaar (924)  -  Dinand Stegeman (908)  2 - 0 5
10  Maikel Schotman (864)  -  Herman Beuzel (852)  2 - 0 4

 

4e ronde

Datum: 29-10-2016
Verslag: Alfred van Lenthe

Gevoelig verlies DEZ tegen Sallandse damcombinatie

Zaterdag verloor de hoofdmacht van Denk en Zet met 11-9 van het Top Dam Team Salland. Dit is een team bestaande uit een combinatie van spelers van Raalte en Deventer. Dit keer waren ze op volle sterkte naar Laren gekomen. Ook Paul Olde Hanhof, die slechts enkele partijen dit seizoen beschikbaar is. Vooraf hoopte ik op een rechtstreeks duel tussen Ab Steenbergen en Tonny Roeterdink. Dat waren immers de enige spelers die in de competitie al hun partijen nog hadden gewonnen. Maar het liep anders. Veel spannende partijen, waarbij het alle kanten uit kon. Ook veel combinaties of gemiste combinaties.

Tegenvaller was het snelle verlies van Johan Beltman tegen Dick Halma. Al voor de 20e zet nam Dick een standaard damcombinatie die Johan even over het hoofd gezien had. Gerrit Roeterdink vond vandaag geen combinatie, tenminste niet op zijn eigen bord. Hij speelde al snel in de opening zijn kroonschijf. Dat bracht hem enigszins in het nadeel, maar kwam uiteindelijk nooit echt in de problemen en haalde een punt binnen.

Alfred trof de topscoorder uit Raalte. Hij was vast van plan om tenminste één punt binnen te halen, maar kreeg er al snel twee in de schoot geworpen. Steenbergen nam een dure damcombinatie door 7 schijven te geven en er maar 4 terug te pakken. Snel moest de Sallander nog een schijf geven en was er geen houden meer aan. De kans voor Tonny om alleen de topscoordersranglijst aan te voeren.  Daarna liepen we snel uit naar 8-4 voorsprong, maar met moeilijke standen op de overige borden. Rodier won op prachtige wijze door diep te rekenen. Rodier houdt van spannende standen en dit keer was het niet anders. Hij zette een Partie Bonnard op, erg combinatierijk spel. Zijn tegenstander meende af te kunnen ruilen. Vele slagvarianten waren mogelijk en dan is het de kunst de goede en zelfs winnende te vinden. Bijzonder knap vond Rodier een variant met een naslag, waarbij hij een schijf voor kwam. Het naspelen waard.

Sarah Hanhart speelde opnieuw een degelijke partij. Rustig en geconcentreerd bouwde ze een mooie stand op en had in eindspel licht voordeel, maar onvoldoende voor de winst. Sarah laat echter zien op haar jonge leeftijd al goed mee te kunnen in onze klasse.

Danny Dix tekende voor zijn derde overwinning dit seizoen. Hij profiteerde lang van een opgedrongen randschijf op veld 16 van zijn tegenstander door allerlei (kleine) dreigingen in de stand te vlechten. De schijf werd later met tempowinst afgeruild. Even leek het erop dat Danny via een echte Coupe Napoleon naar dam kon combineren, maar dat werd toch nog op tijd opgemerkt. De stand werd steeds dunner, maar Danny bouwde het goed op. Hij bood zelfs een doorbraakplakker aan, maar die werd terecht niet genomen. Even later liet Danny zijn opponent toch vastlopen.

Nog 3 punten nodig, maar die kwamen er niet.

Tonny trof een tegenstander zonder rating: Hans van Hal.  Er blijken ook maar 23 partijen van hem in Toernooibase te staan. De vroegere NK-finalist Nico van Hal is echter een oom van Hans, dus het damvirus was hem al wel bekend. Er werd een mooie partij gespeeld, waarbij Tonny tot twee maal toe een combinatie miste. En als je je kansen niet pakt, gaat het meestal mis. Ook nu. Langzaam maar zeker werd Tonny van het bord gedrukt. De eerste combinatie (zet 17) wordt door velen gemist, maar niet door broer Gerrit. Hij gaf na afloop deze mooie combinatie via dam aan. Kijk maar op toernooibase met commentaar van Tonny zelf. Maar ja, ook broers mogen niet voorzeggen. De tweede mogelijkheid op zet 29 (twee om drie doorbraak) mag niet gemist worden om topscoorder van de klasse te blijven.

Egbert kwam aan het kopbord moeilijk te staan tegen Olde Hanhof. De zwarte schijf op 36 leek niet echt mee te doen, maar bleek een echte lastpost. Egbert kwam er echter redelijk uit en het leek in de eindfase remise op te leveren. Egbert dacht die remisevariant ook gevonden te hebben door een tijdelijk offer. Hij zag helaas te laat dat hij net niet ver genoeg had gerekend. Egbert bleef op slag en via een simpele achterloop was het pleit beslist.

Herman trof vandaag een naäper. In de jeugd zie je wel eens dat een tegenstander consequent hetzelfde doet. De eerste 15 zetten waren voor beide spelers hetzelfde. Beiden hadden ook met een ‘giftig’ blokje op hun lange vleugel te maken. Dat werd door Hermans tegenstander opgelost, waar Herman daar niet in slaagde door met 32-27 te vervolgen. Daarna liep Herman snel vast en moest een houtje inleveren. Als laatste was Tom nog aan het zweten. Hij bouwde weer een degelijke stand op tegen zijn ervaren tegenstander. Het lukte hem helaas niet om dat lichte voordeel verder uit te bouwen. Door het 11-9 verlies heeft Laren de koppositie moeten afstaan aan Wapenveld.

 

  DEZ Laren   - TDT Salland  
9
-
11
 
1  Egbert Harkink (1066)  -  Paul Olde Hanhof (1181)  0 - 2 8
2  Alfred van Lenthe (1055)  -  Ab Steenbergen (1064)  2 - 0 3
3  Danny Dix (1151)  -  Hilco Braakman  (1058)  2 - 0 6
4  Tonny Roeterdink (996)  -  Hans van Hal   0 - 2 7
5  Rodier Evers (1032)  -  André Klein Tank (947)  2 - 0 4
6  Tom Westhof (929)  -  Rob Hendriks (1044)  1 - 1 10
7  Johan Beltman (984)  -  Dick Halma (949)  0 - 2 1
8  Gerrit Roeterdink (855)  -  John Folkers (974)  1 - 1 2
9  Herman Beuzel (852)  -  Jan Preuter (944)  0 - 2 9
10  Sarah Hanhart   -  Gerrit Visscher (942)  1 - 1 5

 

5e ronde

Datum: 12-11-2016
Verslag: Alfred van Lenthe

Winst in Hoogeveen met enig fortuin

Na het onverwachte verlies vorige keer tegen de Sallandse Topdammers moest er gewonnen worden van het jeugdige Hoogeveen 3. Hoogeveen heeft een jeugdclub met wekelijks 40 tot 50 spelers en dat begint zijn vruchten af te werpen. Prachtig om te zien hoe deze, soms nog lagere schoolspelers, zich manifesteren in onze vergrijzende sport. In een volle zaal (drie teams van Hoogeveen speelden thuis) werd het een spannende middag.
Het eerste was enigszins gehavend. De vaste spelers Rodier Evers en Egbert Harkink waren verhinderd. Maar gelukkig hebben we een rijk arsenaal reservespelers. Willem Klein Wassink en Gerard Dimmendaal waren bereid mee te reizen naar Drenthe.

Willem was als eerste uit en moest helaas beide punten in Drenthe laten. Hij liep achter een schijf en had niet gezien dat via een kleine combinatie, waarbij Willem op slag bleef, zijn tegenstandster via een vierslag dam kon halen. Eva Houtjes haalde daarmee haar eerste overwinning op landelijk niveau en was daar erg blij mee. De zoon van Eva, Vincent, speelde tegen Jan Koerselman. Jan stond de hele partij wat onder druk, maar in het eindspel had Jan het voordeel. Remise was dan ook een terechte uitslag. Alfred speelde aan het kopbord tegen de nog jonge Matthijs Jonkman, bekend van wedstrijden van zijn dochter Sara. Toen Alfred een aantal tempi achter kwam, besloot hij het klassiek te maken en dat lukte. Het voordeel werd niet meer uit handen gegeven en Jonkman liep vast. De stand was weer gelijk.

Daarna zag het er lange tijd niet gunstig uit voor Laren, zeker omdat Dinand al snel een schijf achter kwam en nergens groot voordeel op de borden stond. Dat werd wel goed gemaakt door Gerard Dimmendaal. Hij won een schijf en maakte het vakkundig af. Ondertussen had Gerrit Roeterdink remise gehaald, al had hij over geluk niet te klagen. Gerrit had mogelijk de stand wat overschat, want in het late eindspel was het niet moeilijk meer remise te halen. En de tijd was er ook nog voldoende. Toch speelde hij nog een zet die gelijk verloren was, althans dat dachten diverse omstanders. Gelukkig bleken hier de beste stuurlui aan het bord te zitten en werd het toch nog remise.
Johan Beltman speelde tegen het 10-jarige toptalent Ronald Kreeft. Ronald had lef en zette een kolossale aanval op. Maar Johan speelde een prachtige omsingeling, met mooie kansen. Ronald kwam in tijdnood, maar bleef heel rustig. In het late middenspel speelde Johan niet consequent door en werd alsnog van het bord gezet. De stand was weer gelijk.

En waar moest er nog een winst komen? Normaal rekenen we op Danny, maar die had het moeilijk deze middag om groot voordeel te krijgen. Uiteindelijk werd het een dammeneindspel met drie dammen voor Danny en een dam en een schijf voor de Hoogeveen speler. Mogelijk vanuit teleurstelling, werd wel (te?) lang doorgespeeld. Uiteindelijk wel het 11e punt. Want ondertussen had Dinand zich knap hersteld. Door consequent het centrum te pakken, pakte hij steeds meer compensatie voor zijn schijfachterstand, leidend tot de zo gewenste remise. Tonny speelde weer een hele mooie partij. Lange tijd spannend met kansen over en weer. Op vakkundige wijze trok Tonny aan het langste eind. Tom Westhof tenslotte haalde alles uit de kast om te winnen, wat uiteindelijk niet lukte. Al met al mogen we onze handen dichtknijpen met de winst in Hoogeveen.
Denk en Zet bezit nu wel 3 plekken in de top 5 van de topscoorderslijst. De lijst wordt aangevoerd door Alfred, op één punt gevolgd door Tonny en Danny op de plekken 3 en 4.  Over twee weken komt Zwolle op bezoek.  

MTB Hoogeveen 3   - DEZ Laren  
9
-
11
 
1  Matthijs Jonkman (723)  -  Alfred van Lenthe (1055)  0 - 2 3
2  Geert Kleine (830)  -  Danny Dix (1151)  1 - 1 10
3  Roland Kreeft (803)  -  Johan Beltman (984)  2 - 0 6
4  Alberto Waterink (785)  -  Tonny Roeterdink (996)  0 - 2 8
5  Vincent Houtjes (903)  -  Jan Koerselman (923)  1 - 1 2
6  Christiaan Groote (847)  -  Tom Westhof (929)  1 - 1 9
7  Pascal Strijker (649)  -  Gerrit Roeterdink (855)  1 - 1 4
8  Katarzyna Ptak (860)  -  Dinand Stegeman (908)  1 - 1 7
9  Lisa Scholtens (766)  -  Gerard Dimmendaal (843)  0 - 2 5
10  Eva Houtjes (696)  -  Willem Klein Wassink (814)  2 - 0 1

 

6e ronde

Datum: 26-11-2016
Verslag: Alfred van Lenthe

Larense dammers heroveren koppositie

Ondanks 3 nederlagen werd middenmotor Zwolle verslagen. In Laren werd het 11-9 voor de thuisdammers. Halverwege de middag zag het er echter niet naar uit dat deze volle winst er nog in zat.

Sarah Hanhart kon het niet redden tegen de Zwolse invaller, die op het allerlaatste moment werd opgeroepen. Sarah bouwde de stand prima op, maar overzag een eenvoudige doorbraak. Daarna was ze kansloos. Gerrit Roeterdink speelde ook prima aan het tweede bord. Hij hield de stand overzichtelijk en had de focus goed op het centrum gericht.  Remise was het terechte resultaat. Een puntendeling was er ook bij Danny Dix en dat was enigszins teleurstellend. Zijn tegenstander gaf 6 schijven om er 3 terug te nemen met dam. Dat bleek precies voldoende voor een punt.

Daarna kwamen er echter vier winstpartijen uit de lucht vallen. In korte tijd was de stand 10-2. Rodier werd verrast door een kleine doorbraakcombinatie, maar hield de stand daarna zo ingewikkeld dat juist zijn tegenstander er niet uitkwam. Een mooie meevaller. Johan kreeg een tegenstander die veel ruilde. Johan bleef consequent op het centrum spelen en maakte er op het goede moment klassiek van en liet zijn tegenstander vastlopen. Bij Egbert kwamen veel speltypes op het bord. Van hek tot omsingeling. Deze omsingeling pakte uiteindelijk goed uit, toen zijn tegenstander een doorbraak meende te forceren. Egbert had echter goed gezien dat dat een houtje zou kosten en won toen eenvoudig. Tom zette een mooie partij op door steeds brutaal verre velden te bezetten, waardoor het tempovoordeel voor Tom was. Dat betaalde zich uiteindelijk uit en door een eindspeloverwicht konden beide punten worden bijgeschreven.

De Zwollenaren hadden hun sterkste spelers aan de borden 7 t/m 9 opgesteld en dat werd een goede strategie. Laren haalde maar 1 punt in deze partijen. Maar dat was dan ook gelijk het 11e en beslissende punt. Tonnie Schutte speelde een hele goede partij, waar eigenlijk niets mis ging. Tot het eindspel…. Op het moment dat Tonnie gedacht moest hebben dat remise wel binnen bereik was, werd hij door een geniepige 3-om-3 doorbraak om de oren geslagen. Dat was teveel van het goede. Alfred haalde wel het 11e punt. In een partij die constant in zijn voordeel was, wist hij dat voordeel niet om te zetten, waardoor remise een terechte uitslag was. Jan Koerselman redde het niet tegen de Zwolse topscorer. In het eindspel ging het mis. Een 5 om 5 eindspel leek naar remise te gaan, maar bleek plots verloren.

Door deze overwinning en het verlies van Wapenveld is Denk en Zet weer koploper geworden. Maar in een competitie waarbij de top nog tegen elkaar moet uitkomen, kan het nog alle kanten op. 

DEZ Laren   - Zwolle  
11
-
9
 
1  Danny Dix (1151)  -  Bert Straetemans (892)  1 - 1 3
2  Gerrit Roeterdink (855)  -  Erik van Wendel (920)  1 - 1 2
3  Egbert Harkink (1066)  -  Edwin Knoben (860)  2 - 0 6
4  Rodier Evers (1032)  -  Sico Jurrius (932)  2 - 0 4
5  Tom Westhof (929)  -  Jan Rensink (927)  2 - 0 7
6  Johan Beltman (984)  -  Jan van der Kolk (964)  2 - 0 5
7  Jan Koerselman (923)  -  Vincent Lievense (1029)  0 - 2 10
8  Tonnie Schutte (925)  -  Peter van der Velden (1004)  0 - 2 8
9  Alfred van Lenthe (1055)  -  Hans Mensink (1068)  1 - 1 9
10  Sarah Hanhart   -  Jan Hulsman (750)  0 - 2 1

 

7e ronde

Datum: 10-12-2016
Verslag: Alfred van Lenthe

Prachtige dammiddag in Kampen
 
We wisten van tevoren dat we nog vier finales moesten spelen. DEZ staat dan wel aan kop, maar de nummers 2, 3, 4 en 5 van de stand hadden we nog niet gehad. De eerste finale was de uitwedstrijd naar SSS Kampen. In de auto er naar toe kon ik niet verzinnen waar SSS voor stond. Na de wedstrijd dacht ik dat het iets met sportief en sympathiek moest zijn. Want voor Kampen ging het dramatisch, maar ze namen dat sportief en sympathiek op. Dat zit ook wel een beetje in de echte naam: “Strijt sonder spijt”.

Voor Denk en Zet Laren werd het dus wel een prachtige middag in Kampen. De winst, de onverwacht hoge uitslag en prachtige partijen, wat wil je nog meer? Er werd scherp gespeeld op vrijwel alle borden, met een diversiteit aan speltypes: halve hekken, hele hekken, onvoltooide hekken, Molimard aanval, korte vleugelopsluitingen, centrumaanvallen, het kon niet op. Het regende buiten iets, maar binnen regende het harder: overwinningen voor Laren. Na dik 3 uur spelen stond het al 2-12. En dat in een topwedstrijd. Normaal schrijf ik het verslag als de partijen in ToernooiBase staan. Die zijn er nog niet, maar met hulp van het verslag op de Kamper website en eigen waarnemingen durf ik het wel aan. We waren erg tevreden over de opstelling. Zelf moest ik tegen de speler met de laagste rating, een bewuste paring volgens Kampen. Daar stond tegenover dat ik hoopte dat Egbert tegen topscorer Wim Dekker moest spelen. Dat klopte ook. Wim speelt net als ik zoveel mogelijk onvoltooide hekstelling en uit ervaring weet ik (helaas) dat Egbert wel raad weet om dit combinatierijke speltype tegen te spelen.

Johan won als eerste. Teun van Gelder trapte in een standaard damzetje en gaf vrij snel daarna op. Rodier kwam al snel een schijf voor door een blundertje van zijn tegenstander. En dat is lekker spelen voor de rest. Rodier wist nog een schijf te winnen en even later de partij. Ondertussen had Egbert ook gewonnen. Hij ruilde op het juiste moment naar veld 30 en zette de lange vleugel van Dekker onder druk. Toen Dekker ook nog eens te vroeg naar 15 ging, kon Egbert doorbreken naar veld 10 en was het snel uit. Tonny trof de sterkste tegenstander, Lugthart. Die zette Tonny zwaar onder druk en Tonny werd positioneel overspeeld. Toch had Tonny kunnen winnen. Net nadat hij had gezet, zag hij dat hij via damgeven en hielslag een mooie combinatie had kunnen uithalen. Zijn broer Gerrit zag het wel tijdig, maar ja…. voorzeggen mag gelukkig niet.
 
Gerrit speelde aan het kopbord een hele mooie partij. Er kwam een korte vleugelopsluiting op het bord, waarbij Gerrit degene was die opgesloten werd. Dit is een heel moeilijk speltype, maar boordevol lichte en ook hele moeilijke combinaties. Dat was dus geen gekke strategie van Gerrit om tegen een sterkere tegenstander zo te spelen. Het leek dat de Kampenaar beter stond, maar dat vraag ik me af. Via allerlei kleine dreigingen kon zwart zijn stand houdbaar houden en was het zijn tegenstander die materiaal moest offeren. Winstpartijen vijf en zes kwamen via Danny en Jan. Danny had een gezonde halve hek en kreeg steeds meer voordeel. Dat liet hij niet meer los en als Danny eenmaal goed staat in het eindspel, is er geen houden meer aan.

Jan Koerselman wist ook overtuigend te winnen. Zijn tegenstander deed een paar ruilen die zijn eigen centrum ernstig verzwakte, waardoor hij met een topzware lange vleugel bleef zitten. De stand werd nog wel klassiek, met het tempovoordeel voor de Kampenaar. Maar in een dergelijke wrakke stand, zijn tempi niet het belangrijkst. Jan maakte het keurig met een kleine, maar lastige lokzet af. Heikoop wist voor Kampen de pijn nog wat te verzachten tegen Herman. Herman stond in het middenspel onder druk, wat leidde tot een nadelig dammeneindspel. Toen zijn tegenstander nog een dam haalde, was de strijd verloren.

Dinand haalde de eerste remise van de middag binnen. Ondanks terreinwinst van zijn tegenstander kwam Dinand niet echt in gevaar. Alfred tenslotte tekende voor de tweede remise. Hij wist het ratingverschil niet in winst om te zetten. Het was al jaren geleden dat ik een Molimard speelde, met een ruil naar veld 29 in de opening. Een speltype dat ruim een eeuw geleden werd geïntroduceerd door oud wereldkampioen en naamgenoot Alfred Molimard. Kampenaar Harm Kist was niet onder de indruk en speelde het fraai en gewaagd tegen. Er kwam een centrumaanval op het bord en door rustig te omsingelen dacht ik dat het wel goed zou komen. In het late middenspel dacht ik de schijf te gaan winnen, speelde snel, maar kwam bedrogen uit. Kist had dieper gerekend….. en de stand bleef gelijk. De remise voor hem was toen eigenlijk al wel verdiend, maar je wilt meer, zeker als je topscorer bent. Er werd nog een uur verwoed gezocht naar winstvarianten, maar remise was het terechte resultaat.
De volgende finale is tegen kampioensfavoriet Wapenveld in het nieuwe jaar.

 

  SSS Kampen   - DEZ Laren  
6
-
14
 
1  Gerlof de Jong (1018)  -  Gerrit Roeterdink (855)  0 - 2 5
2  Nico Lugthart (1205)  -  Tonny Roeterdink (996)  2 - 0 4
3  Harm Kist (903)  -  Alfred van Lenthe (1055)  1 - 1 10
4  Wim Dekker (1100)  -  Egbert Harkink (1066)  0 - 2 2
5  Piet Dijkstra (1010)  -  Danny Dix (1151)  0 - 2 6
6  Johan Wezenberg (919)  -  Rodier Evers (1032)  0 - 2 3
7  Harwin Reuvekamp (974)  -  Jan Koerselman (923)  0 - 2 7
8  Teun van Gelder (1051)  -  Johan Beltman (984)  0 - 2 1
9  Henk Kamminga (987)  -  Dinand Stegeman (908)  1 - 1 9
10  Arie Heikoop (961)  -  Herman Beuzel (852)  2 - 0 8

 

Ronde 8 - 2e klasse B

Datum: 14-01-2017
Verslag: Alfred van Lenthe

Denk en Zet verliest damtopper

Denk en Zet heeft de, door slecht weer uitgestelde damtopper tegen Wapenveld, met 12-8 verloren vorige week zaterdag. Maar omdat Wapenveld tijdens de vrije ronde van Laren niet wist te winnen van Hijken, is het nu zeer spannend aan de kop van de ranglijst. In de Tweede Klasse B staat DEZ nog fier bovenaan met slechts 1 bordpunt voorsprong op de Veluwse dammers. Hijken heeft een verliespunt meer, maar treft ons de volgende keer. Het kan dus nog alle kanten op.
 
In het Kulturhus was het goed vertoeven tijdens de inhaalwedstrijd. Mooie speellocatie. Maar de punten werden wel ingeleverd. Gerrit Roeterdink haalde het eerste punt binnen door via een rustige opbouw (van beide kanten) een volkomen gelijkwaardige remise neer te zetten. De punten werden verdubbeld door Danny. Hij speelde een klassieke partij tegen Alie van Duinen, die daar doorgaans wel raad mee weet. De tempoverhouding was in het nadeel van Danny, maar daar tegenover stond een hangende schijf van zijn tegenstandster. Dat compenseerde elkaar blijkbaar.
Tonny zat met een onderontwikkelde lange vleugel. Dat zie je wel vaker in een opening met 31-27 waarbij het vervolgens geen half open klassiek wordt. Na ruim 30 zetten moest er een schijf geofferd worden tegen de topscorer van Wapenveld, waarbij DEZ voor het eerst op achterstand kwam (2-4). Maar de stand werd weer gelijk getrokken door Rodier, wie anders? Rodier is in vorm en voor niemand bang. Hij kwam in zijn favoriete aanvalsstand terecht en kent daarin veel slagzetten. Ook nu kon hij zijn partij vroegtijdig beslissen door een leuke slag, waarna hij het vakkundig afmaakte.

Johan speelt een  wisselend seizoen. Dit keer moest hij een nederlaag slikken. Positioneel had Johan het al vrij snel moeilijk, door de “dubbele binding 22-24”. Daar kwam Johan nog aardig uit, met weliswaar een betere centrumstand voor zijn opponent. Via een kleine onnauwkeurigheid in het middenspel kon zijn tegenstander schijfwinst forceren en later ook de partij. Tom speelde opnieuw uitstekend. Dit keer trof hij de op papier sterkste speler van Wapenveld. Tom laat zich echter nooit gek maken, ook dit keer niet. Ondanks gezucht en gesteun van zijn tegenstander hield Tom het hoofd koel.
Ook Jan behaalde een punt. Achteraf is het beter te zeggen dat zijn tegenstander een punt haalde en Jan er één verloor. Op de 18e zet miste Jan helaas een leuke dam. Daarna belandde de partij in rustig klassiek vaarwater. Dinand kwam ook niet verder dan remise, waardoor Denk en Zet tegen een achterstand aan bleef kijken. Dinand kwam enigszins onder druk te staan en moest twee schijven offeren om nog kans te houden op remise en dat lukte warempel nog net.

Alfred kwam er dit keer niet aan te pas. Vorig jaar trof hij dezelfde tegenstander, Gerard Blok, en verloor na een krankzinnige partij. 30 jaar geleden zijn Gerard en Alfred samen naar Leningrad geweest, maar in die tijd nooit tegen elkaar gespeeld. Vanaf de opening was Alfred al (te?) voorzichtig. Tegen zijn gewoonte in week hij na de eerste zet al van zijn eigen repertoire af. In het middenspel nam hij risico, mede gezien de stand, door zijn tegenstander een aanval te geven. Via de omsingeling werd gehoopt een beslissing te forceren. Maar de aanval liep als een trein, waardoor Alfred hard en vakkundig van het bord werd gespeeld. Egbert tenslotte vocht voor de eer en zijn persoonlijk resultaat. Ondanks sterk spel lukte het Egbert net niet de winst binnen te halen.
Het verlies was jammer, maar gezien de stand op de borden een terechte uitslag. Met nog twee topwedstrijden te gaan, kan het alle kanten nog op.  

 

   DEZ Laren   - Eye-t Webdesign Wapenveld
8
-
12
 
1  Danny Dix (1151)  -  Alie Beekman-van Duinen (1100)  1 - 1 2
2  Egbert Harkink (1066)  -  Maikel van den Esker (1088)  1 - 1 10
3  Rodier Evers (1032)  -  Geert Jan Smit (945)  2 - 0 4
4  Alfred van Lenthe (1055)  -  Gerard Blok (1051)  0 - 2 9
5  Tonny Roeterdink (996)  -  Henk Mostert Azn (1089)  0 - 2 3
6  Johan Beltman (984)  -  Harry Beekman (1081)  0 - 2 5
7  Tom Westhof (929)  -  Albert Lusink (1106)  1 - 1 6
8  Jan Koerselman (923)  -  Henk van Renselaar (936)  1 - 1 7
9  Dinand Stegeman (908)  -  Freek Jongerman (929)  1 - 1 8
10  Gerrit Roeterdink (855)  -  Henk Mostert Jzn (847)  1 - 1 1

 

Ronde 9 - 2e klasse B

Datum: 21-01-2017

DEZ Laren was deze ronde vrij.

 

Ronde 10 - 2e klasse B

Datum: 04-02-2017
Verslag: Alfred van Lenthe

 

 

Hijken DTC 3   - DEZ Laren  
14
-
6
 
1  Harry de Groot (1150)  -  Alfred van Lenthe (1055)  2 - 0 4
2  Harry Vosmeijer (1114)  -  Danny Dix (1151)  1 - 1 7
3  Rob Knevel (1043)  -  Egbert Harkink (1066)  1 - 1 10
4  Hans van der Laan (1078)  -  Rodier Evers (1032)  2 - 0 3
5  Wim Koopman (1046)  -  Johan Beltman (984)  1 - 1 9
6  Kor de Groot (1130)  -  Tonny Roeterdink (996)  1 - 1 8
7  Jan Ziengs (986)  -  Tom Westhof (929)  0 - 2 1
8  Jacco Keizer (796)  -  Jan Koerselman (923)  2 - 0 6
9  Leo Meloni (934)  -  Tonnie Schutte (925)  2 - 0 5
10  Henk Pruim (937)  -  Herman Beuzel (852)  2 - 0 2

 

 

Ronde 11 - 2e klasse B

Datum: 18-02-2017
Verslag: Alfred van Lenthe

DEZ grijpt naast promotie

De Larense dammers stonden het hele seizoen aan kop van de ranglijst in de Tweede Klasse B. Maar de 4 topwedstrijden waren op het eind geroosterd. Door hiervan er twee te winnen, maar ook twee te verliezen was het brons het eindresultaat. Wapenveld is kampioen en het derde team van Hijken mag via de nacompetitie proberen promotie af te dwingen.
Afgelopen zaterdag werd tegen Oosterveen gespeeld. In theorie had de Larense equipe nog een kans op promotie. Dan moest er gewonnen worden en Hijken of zelfs Wapenveld moesten verliezen. DEZ won en overtuigend. Maar ook de concurrentie pakte dus beide punten.

Het is altijd fijn het verslag te maken als we een thuiswedstrijd hebben gespeeld. De gebroeders Roeterdink voeren altijd gelijk de partijen in op ToernooiBase. Aan de hand daarvan maak ik het verslag. De vorige keer tegen Hijken heeft het meer dan een week geduurd, voordat ze er op stonden. Dan heeft een verslag niet zo veel zin meer.
Tegen Oosterveen was de paring gunstig. Onze toppers speelden tegen hun toppers en de beide jeugdspelers troffen elkaar aan het tiende bord. Die partij was ook als eerste uit; de vrede werd getekend. Sarah Hanhart nam het op tegen de 10 jarige Cédric. Deze jongen nam een verlengde Haarlemmer naar dam. Sarah had echter genoeg compensatie en nam de dam af zodat weer een gelijke stand ontstond. Ze had helaas niet gezien dat deze damafname met een houtje minder had gekund. Daarna was remise een terechte uitslag. Ook Gerrit Roeterdink bereikte al vrij snel een puntendeling. In een 8 om 8 stand wel al remise overeengekomen. Blijkbaar dachten beide dat, als je beide ongeveer een gelijke rating hebt, het resultaat dan ook wel remise zal worden.

Daarna zag het er bijzonder gunstig uit voor de thuisploeg. Alfred had tegen de Oosterveense kopman al snel op eenvoudige wijze een schijf veroverd. Rodier had weer eens een dam en Johan Beltman weerde zich kranig tegen zijn op papier veel sterkere tegenstander. Ook de andere borden lieten mooie standen zien. Rodier maakte het ook keurig af in zijn favoriete Rozenburg aanval. Zijn tegenstander had nog wel gezien dat direct oplopen met 14-19 niet kon, vanwege een damplakker naar 5. Een zet later dacht hij de achterloop wel te kunnen doen, maar Rodier had er een geniepige damcombinatie in laten zitten, die weliswaar 2 schijven kostte, maar veilig opgeborgen kon worden. Het was rustig wachten op het juiste moment om toe te slaan. Aan Rodier wel toevertrouwd.

Dinand was de volgende die een overwinning aan liet tekenen. Hij trof een tegenstander die overduidelijk op remise uit was, door vele ruilen te nemen. Dat kan een goede tactiek zijn, maar in elke partij is zetcontrole van wezenlijk belang. Dinand wist dan ook een mooie, maar niet te moeilijke dam te nemen, die gelijk uit was. Ook aan het eerste bord bij Danny verdwenen vrij snel de nodige schijven van het bord. En ook hier leek het een gelijkwaardige remise te worden. Maar in een 5-om-5 stand wist Danny nog veel voordeel  te  halen. Met een dam en 3 schijven tegen een dam en een schijf was er toch geen winst te vinden. Remise was ook het resultaat waar Johan voor ging en succesvol was. Johan hield zijn stand overzichtelijk en compact en pakte af en toe een ruiltje mee. Zijn tegenstander en naamgenoot kreeg er geen vat op om voordeel af te dwingen. Keurig gespeeld.

Tom had mogelijk wat meer verwacht van zijn partij. Hij bouwde de stand goed op, maar bleef wel met een achtergebleven schijf op 46 zitten, waardoor zijn voordeel minder was dan het leek. Zijn tegenstander dacht een doorbraak te nemen ten koste van een schijf, maar Tom kon het eenvoudig neutraliseren. Helaas was de stand toen zodanig dun dat een puntendeling onvermijdelijk was. Tonny smaakte wel het zoet van de overwinning. Hij kreeg voordelig klassiek en hoefde dat (volgens mij) alleen maar uit te schuiven, door zijn tempivoordeel (minder tempi is gunstig in klassiek) te benutten. Maar Tonny speelde 48-42 i.p.v. 48-43. Ook dat won, maar of dat analytisch ook gewonnen is???

Egbert speelde een mooie spannende partij tegen de jongste van de gebroeders Nijmeijer. In een volle klassieke stand werd een grote afwikkeling genomen, waarbij het betere van het spel voor de man uit Ane was. Egbert kon het nog remise houden, maar volgens Gerrit Draaisma op ToernooiBase miste André Nijmeijer de winst. De winst werd ook gemist door Alfred tegen de oudste van de beide Nijmeijers. Al snel kreeg Alfred zomaar een schijf kado, maar dan blijkt het doorgaans best lastig te kiezen uit vele goede voortzettingen. Toen er een dam en 3 schijven tegen een dam overbleef, leek het gespeeld. Maar door te onnauwkeurig spel, bleek een puntendeling het teleurstellende resultaat.
Denk En Zet kan terugkijken op een leuk seizoen, waarbij we net niet constant genoeg waren. In de beslissende wedstrijden bleken we toch te kort te komen.  

 

  DEZ Laren   - Oosterveen  
13
-
7
 
1  Danny Dix (1151)  -  Gerrit Draaisma (1120)  1 - 1 5
2  Egbert Harkink (1066)  -  André Nijmeijer (1109)  1 - 1 9
3  Rodier Evers (1032)  -  Leo Peters (1022)  2 - 0 3
4  Alfred van Lenthe (1055)  -  Jan Nijmeijer (1173)  1 - 1 10
5  Tonny Roeterdink (996)  -  Jeroen Paalman (926)  2 - 0 8
6  Johan Beltman (984)  -  Johan van Aalderen (1069)  1 - 1 6
7  Tom Westhof (929)  -  Evert Schuttert (889)  1 - 1 7
8  Dinand Stegeman (908)  -  Jan Siegers (875)  2 - 0 4
9  Gerrit Roeterdink (855)  -  Gerrit Kruger (849)  1 - 1 2
10  Sarah Hanhart   -  Cédric van der Kamp   1 - 1 1

 

Eindstand 2e klasse B

Pl Teams 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 We Pu Bs
1 Eye-t Webdesign   10 12 11 9 11 16 13 14 14 10 10 16 40
2 Hijken DTC 3   10 14 5 14 10 12 13 18 10 12 10 15 36
3 DEZ Laren   8 6 9 14 13 12 11 11 15 14 10 14 26
4 TDT Salland   9 15 11 10 10 9 9 17 15 10 10 11 30
5 SSS Kampen   11 6 6 10 12 10 10 9 12 12 10 11 -4
6 Oosterveen   9 10 7 10 8 12 14 14 12 7 10 10 6
7 DIOS-DVOIJ CT   4 8 8 11 10 8 12 16 9 11 10 9 -6
8 Zwolle   7 7 9 11 10 6 8 10 14 13 10 8 -10
9 MTB Hoogeveen 3   6 2 9 3 11 6 4 10 14 13 10 7 -44
10 Witte van Moort 3   6 10 5 5 8 8 11 6 6 12 10 5 -46
11 Hartholt Olie   10 8 6 10 8 13 9 7 7 8 10 4 -28

 

 


Sponsors

Damvereniging Denk En Zet Laren is erkentelijk voor de sponsoring van het Larense nationale competitie team door

Univé A+P FC
Univé Oost
Postbus 39, 7140 AA  Groenlo
Tel. 088 - 3 300 300
Fax 088 - 3 300 330
e-mail:
oost@unive.nl